
Veiligheid in Barcelona: zakkenrollers, politie en andere handige adressen
Barcelona is over het algemeen genomen een veilige stad, maar vanwege het grote aantal toeristen dat de stad bezoekt, komt diefstal veel voor, met name in toeristische gebieden. Het zou zelfs de Europese stad zijn met de meeste zakkenrollers.
Zakkenrollers
Wees gewaarschuwd voor zakkenrollers op plekken waar het druk is en in het openbaar vervoer, met name de metro. Zorg altijd dat je je spullen goed in de gaten houdt en zet ze nooit ergens onbewaakt neer, niet in een café, maar ook niet in een sjiek ogend restaurant.
Let ook op met telefoons en camera’s die op tafel liggen. Sommige straatdieven weten die behendig weg te halen terwijl ze met een kaart van de stad om de weg vragen, een bekende truc.
Nog een truc is het spel ‘balletje-balletje’ dat op de Ramblas en in de omgeving van het Hard Rock Café op het Plaça de Catalunya wordt gespeeld. Doe hier niet aan mee, want het betreft een truc die bedoeld is om toeristen geld afhandig te maken.
Aangifte doen bij de politie
Ben je beroofd van je portemonnee of camera en wil je aangifte doen, dan kan dat bij zowel het bureau van de Guàrdia Urbana, de stadspolitie, als bij het bureau van de Mossos d’Esquadra, het regionale politiekorps. Op de website van de gemeente kun je de adressen vinden.
Ben je je reisdocument kwijt? Dan adviseren we zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dat is nodig om in Nederland een nieuw paspoort aan te kunnen vragen. Neem vervolgens contact op met de Nederlandse ambassade in Madrid om een noodpaspoort aan te vragen. Dit nooddocument kan vervolgens, na toestemming en op afspraak, bij het Honorair Consulaat in Barcelona worden opgehaald.
Als je op korte termijn weer terug naar Nederland moet, dan kan het zijn dat je een kopie van je paspoort mag gebruiken om terug te vliegen. Dat geldt overigens alleen als je met Transavia, KLM of Vueling direct naar een Nederlandse bestemming vliegt. Neem voor de zekerheid wel altijd even contact op met de vliegtuigmaatschappij. Een handige tip is dus om altijd een kopie van je paspoort in bijvoorbeeld je mailbox te hebben.
Medische hulp
In het geval van een ongeluk of als je om een andere reden een arts moet zien, kun je terecht op de Eerste Hulp (Urgències) bij ziekenhuizen en sommige gezondheidscentra. Deze afdeling is 24 uur per dag geopend en een afspraak is niet nodig.
Heb je medicijnen nodig, dan kun je deze vaak zonder recept krijgen bij de apotheek. In de stad zijn veel apotheken te vinden – herkenbaar aan het groene kruis op de gevel – en zelfs antibiotica kun je hier zonder doktersvoorschrift tegen betaling krijgen.
Eten en drinken
We hebben meer dan eens de vraag gekregen hoe het nu zit met het kraanwater van Barcelona. Geen zorgen, dit kun je gewoon drinken! Het is niet zo lekker als het Nederlandse kraanwater en heeft een wat chloorachtige smaak, maar gevaarlijk is het niet. Wel kopen wij persoonlijk liever grote flessen water bij de supermarkt of maken we gebruik van een speciale kan waar je een filter in doet die de smaak neutraliseert.
Verder gelden voor de horeca in Barcelona gewoon de Europese regels wat betreft hygiëne en voedselbereiding. Je kunt altijd de pech hebben een voedselvergiftiging op te lopen, maar die kans is hier niet groter of kleiner dan wanneer je in Nederland gaat uiteten.
Adressen en telefoonnummers
- Europees noodnummer: 112
- Politie: 092
- Gemeente Barcelona: 010
Handige adressen:
Nederlands Honorair Consulaat
Avinguda Diagonal 611, 4ª
08028 Barcelona
Openingstijden: volgens afspraak
+34 93 419 95 80
Consulaat van België
Carrer de Diputació 303, 1º
08009 Barcelona
Openingstijden: ma-vr: 9.00 -13.00u
+34 93 467 70 80